Radni sastanak s ministrom hrvatskih branitelja, gospodinom Tomom Medvedom
2016-12-22

u petak 16. prosinca 2016. ministar hrvatskih branitelja, gospodin Tomo Medved održao je radni sastanak s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na sastanku je ministar predstavio svoje suradnike i upoznao predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata o radu Ministarstva hrvatskih branitelja.
Gospodin Ivica Akmađa govorio je o prijedlogu novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitellji koji će obuhvaćati i stradalnike i hrvatske branitelje. Prava će biti usklađena na temelju prosječnog osobnog dohotka u RH, a ne kao do sada na temelju proračunske osnovice, otvaraju se rokovi za stjecanje statusa hrvatskog branitelja i HRVI, rješava se status pripadnika naoružanih odreda NZ i borbenog sektora HVO, Registar branitelja neće više biti javno dostupan, uvode se nove kategorije kao što su sudionik DR i umrli HB, zdravstvena zaštita će obuhvaćati i sistematske preglede, mirovinskim pravima se pojednostavljuju uvjeti za odlazak u mirovinu, prava na zapošljavanje se proširuju, vraća se opskrbnina za radno nesposobne hrvatske branitelje.
Željko Motik rekao je da je MHB zaprimilo 12.000 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja i radi rješavanja predmeta postojati će mogućnost dodjele jednokratnih bespovratnih sredstava za poboljšanje stambenih uvjeta. Propisani su i rokovi za rješavanje stambenog zbrinjavanja od 2, 4 i 10 godina, a gradovima i jedinicama lokalnih samouprava je upućen dopis u kojiem se traži mogućnost otkupa stanova u njihovom vlasništvu, a koriste ih hrvatski branitelji.
Naglašeno je da je potrebna suradnja s udrugama u cilju edukacije i apliciranja u EU fondovima s adekvatnim projektima, a u realizaciji je projekt veteranskih centara.
Gospođa Marija Dujić rekla je kako je Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji rješila 70.752 zahtjeva i dodijelila 125 mil kn, a iz Fonda hrvatskih branitelja uplaćeno je 116 mil kn.
Pronalazak, ekshumacija i identifikacija nestalih osoba jedan je od prioriteta ministarstva i na tom se području nastavlja intenzivan rad.
Glavna tajnica Ines Milin kazala je kako je ministarstvo zaprimilo 50.000 zahtjeva na rješavanje, a državna tajnica Nevenka Benić govorila je o suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, pokrenutom programu medicinske rehabilitacije u Krapinskim toplicama i korištenju hiperbarične komore u liječenju hrvatskih branitelja, 44 otkrivena spomenika masovnih grobnica, izgradnji spomen obilježja u Okučanima i da će u buduće ministarstvo financirati troškove prijevoza umrlog hrvatskog branitelja izvan Republike Hrvatske. Okupljene je pozdravio i državni tajnik Ivan Vukić, a sastanak je završio prigodnim božićnim domjenkom. (dd)


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.