Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
2017-02-03

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva organizirali su zajednički sastanak s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata s ciljem razvojne suradnje udruga. Sastanak je održan u Tuheljskim toplicama 30-31. siječnja 2017.

U ponedjeljak, 30. siječnja 2017. godine s početkom u 10:00 sati gđa Cvjetana Plavša-Matić,
upraviteljica Nacionalne zaklade i g. Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja pozdravili su sve prisutne sudionike/ce zajedničkog sastanka i održali uvodne govore, nakon čega je potpisan Sporazum o Razvojnoj suradnji kroz programske podrške u provođenju sustavne podrške udrugama iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj između navedene 2 institucije, kao i pojedinačni Sporazumi o prijelaznom razdoblju za uključivanje u Razvojnu suradnju u području Centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj za prvo tromjesečje 2017. godine između Nacionalne zaklade i 16 udruga iz Domovinskog rata.
Navedenim Sporazumom 16 udruga iz Domovinskoga rata, koje su od 2014. godine bile korisnice trogodišnje institucionalne podrške za stabilizaciju i/ili razvoj udruga u okviru sustavnih oblika podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, ušlo je u Centar znanja za društveni razvoj u području unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskoga rata.
Razvojna suradnja s Nacionalnom zakladom u području Centara znanja za društveni razvoj ostvaruje se na rok od 5 godina s mogućnošću nastavka suradnje na isto razdoblje.
Gđa. Nevenka Benić pojasnila je da će pored financijske podrške udrugama iz Domovinskog rata odobrene od strane Nacionalne zaklade sukladno potpisanim sporazumima, Ministarstvo hrvatskih branitelja odobriti dodatna sredstva, za kvalitetniju pripremu 16 udruga koje postaju Centar znanja te za dva dodatna natječaja za dodjelu institucionalne podrške i to za udruge iz Domovinskoga rata koje djeluju na državnoj razini i za one koje djeluju na lokalnoj razini.
Predstavnici/ce 16 udruga iz Domovinskoga rata pojedinačno su predstavili postignuća i izazove tijekom provedbe institucionalne podrške Nacionalne zaklade u razdoblju od 2014. do 2016. godine te pohvalili suradnju s Nacionalnom zakladom i istaknuli važnost institucionalne podrške za stabilnost njihovog djelovanja.
Sve prisutne sudionike/ce zajedničkog sastanka pozdravio je i g. Dinko Tandara, pomoćnik
ministra hrvatskih branitelja.
Gđa Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica predstavila je ukratko rad Nacionalne zaklade, djelokrug rada Razvojnog ureda, oblike financijske podrške i objasnila razliku Razvojne suradnje u području Centara znanja u odnosu na institucionalnu podršku.

Predstavnici/ce udruga iz Domovinskoga rata u otvorenoj raspravi izrazili su zadovoljstvo
pronalaženjem načina za nastavak financiranja po isteku trogodišnjih institucionalnih podrški
uključivanjem u Centar znanja uz iskazanu potrebu za daljnjim izobrazbama i njihovom profiliranju u Centar znanja nakon proteka prijelaznog razdoblja odnosno od 1. siječnja 2018. godine.
Drugi dan zajedničkog sastanka, utorak, 31. siječnja 2017. godine započeo je u 9:30 sati
pojedinačnim predstavljanjem do sada uključenih 8 Centara znanja od strane gđe Marije Boltek, voditeljice Razvojnog ureda u Nacionalnoj zakladi, oblika djelovanja Centara znanja te osnovnih obveza vezano za vidljivost aktivnosti, nakon čega je gđa Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica detaljno predstavila financijski okvir i Pravila o standardima i načinu provođenja Razvojne suradnje u području Centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj koja su sastavni dio Sporazuma o Razvojnoj suradnji i koja će se na udruge iz Domovinskoga rata primjenjivati od 2018. godine, a do tada će se u prijelaznom razdoblju odnosno u drugih 6 mjeseci 2017. Godine udruge iz Domovinskog rata pripremiti i ojačati za ulazak u Razvojnu suradnju, čime su riješene nedoumice koje je nekolicina predstavnika/ca udruga iz Domovinskoga rata izrazila vezano za zadovoljavanje uvjeta odnosno standarda za ulazak u Razvojnu suradnju. Na kraju, gđa Plavša-Matić, predstavila je natječaje za korištenje sredstava Europske unije i Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, koji će za organizacije civilnoga društva biti raspisani u nadolazećem razdoblju.
U otvorenoj raspravi gđa Cvjetana Plavša-Matić odgovarala je na upite predstavnika/ca udruga iz Domovinskoga rata, koji su se u najvećoj mjeri odnosili na izbor članova upravljačkog tijela Nacionalne zaklade.

Zaključci:
•zajednički sastanak svih udruga uključenih u Centar znanja održat će se od 1. do 3. ožujka
2017. godine u Centru IMPACT u Zadru, a Nacionalna zaklada će uskoro uputiti poziv i
detaljnije informacije;
•najavljen je zajednički sastanak udruga iz Domovinskoga rata, Nacionalne zaklade i
Ministarstva hrvatskih branitelja krajem veljače ili početkom ožujka, o čemu će udruge biti
pravovremeno informirane;
•Nacionalna zaklada dostavit će svim udrugama Upitnik za pripremnu fazu provođenja
aktivnosti Centara znanja od 2018. godine
•Nacionalna zaklada zatražit će službeno potvrđivanje odluke o ulasku u Centar znanja od
strane upravljačkih tijela uključenih udruga.


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.