Potpisana Deklaracija o suradnji gradova i organizacija civilnog društva u RH
2017-04-27

Na svečanoj sjednici Koordinacije Grada Zagreba za ujednačenost suradnje i postupka dodjele financijskih potpora udrugama, gradonačelnik Milan Bandić potpisao je u palači Dverce Deklaraciju o suradnji gradova i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj.

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH Vesna Ledić Kasalo istaknula je da su gradonačelnice i gradonačelnici hrvatskih gradova Deklaraciju počeli potpisivati 2013., nakon istraživanja odnosa lokalnih jedinica s udrugama provedenog u 2012.

Riječ je o Deklaraciji koju je pripremila uža radna skupina sastavljena od predstavnika Vladinog ureda za udruge, organizacija civilnoga društva i Udruge gradova, a gradonačelnice i gradonačelnici njome izražavaju spremnost za razvijanje suradnje i partnerskog odnosa s organizacijama civilnoga društva te se obvezuju na provođenje aktivnosti kojima se unapređuje savjetovanje te uspostavlja transparentan i djelotvoran sustav financiranja i podrške u provedbi projekata i programa organizacija civilnoga društva od interesa za opće dobro.

Dijalog, suradnja i partnerstvo su temelji razvoja civilnog društva i suvremene demokracije i s tom porukom ću danas potpisati Deklaraciju, rekao je gradonačelnik Bandić, uz napomenu da je zadaća Gradske uprave daljnje poticanje i razvijanje dijaloga s građanima jer se kroz komunikaciju svaki dan može naučiti nešto novo, a suradnjom i zajedničkim radom se puno više toga može napraviti.

Kako se čulo, na prijedlog gradonačelnika Grad Zagreb je početkom 2011. osnovao Koordinaciju za ujednačenost suradnje i postupka dodjele financijskih potpora udrugama s ciljem ujednačavanja normativnog sustava na način da uvjeti, kriteriji i postupak financiranja budu isti za sva područja financiranja.
Grad Zagreb je od tada organizacijama civilnoga društva dodijelio veliki broj financijskih potpora i do 2.000 potpora godišnje. Udrugama je, pored financiranja, dana i mogućnost da konkuriraju za dobivanje prostora za rad u vlasništvu Grada i to na temelju javnog natječaja za udruge. Zahvaljujući tome danas 377 udruga za svoj rad koristi gradske prostore.


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10000 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2018.