Okrugli stol o Strategiji nacionalne sigurnosti
2017-05-04

U srijedu, 3. svibnja 2017. u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan je okrugli stol na kojem je braniteljskim udrugama prezentiran nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti.

Sastanak je nastavak procesa izrade Strategije nacionalne sigurnosti u koji je uključena cjelokupna društvena javnost, a sve u cilju izrade što boljeg i kvalitetnijeg dokumenta koji će biti sveobuhvatan, racionalan i učinkovit.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je, kako je Povjerenstvo za izradu Strategije nacionalne sigurnosti od početka pristupilo ovoj važnoj tematici na sustavan način, nastojeći uključiti što veći broj predstavnika državnih tijela, predstavnika civilnih institucija, braniteljskih udruga, akademskih zajednica i svih zainteresiranih s obzirom da je pitanje nacionalne sigurnosti u interesu svih građana Republike Hrvatske. Istaknuo je da Strategija nacionalne sigurnosti mora definirati i razvoj koncepta domovinske sigurnosti, kao jednog od odgovora na sigurnosne ugroze i rizike.

Izrazio je zadovoljstvo što je u mogućnosti u ove važne procese uključiti i Hrvatski generalski zbor, odnosno hrvatske branitelje koji su temelj suvremene Republike Hrvatske. „Sustav domovinske sigurnosti mora biti u funkciji stvaranja i održanja pozitivne gospodarske klime i ukupnog gospodarskog prosperiteta kao i uspostavi sigurnijeg okružja na našim ulicama te je nužno da koordinirano djelujemo i integriramo sve sposobnosti i potencijale sustava javne sigurnosti, obrambenog, sigurnosno-obavještajnog sustava, sustava diplomacije i gospodarstva te ostalih državnih tijela i institucija“, zaključio je ministar Krstičević

Od osnivanja Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti u studenom 2016. godine, održano je pet sjednica. Na posljednjoj sjednici predstavljen je 3. nacrt prijedloga Strategije koji je od 28. travnja dostupan i zainteresiranoj javnosti na tridesetodnevno e-savjetovanje. Tijekom svibnja održat će se i planirani okrugli stolovi sa partnerima NATO-a, udrugama građana, znanstvenom zajednicom, Vojnim ordinarijatom i udrugom poslodavaca. Nakon šeste sjednice Povjerenstva, koja je planirana 12. lipnja, očekuje se upućivanje četvrtog Nacrta Strategije prema Vladi RH, a usvajanje strateških dokumenata u Hrvatskom saboru očekuje se do sredine srpnja 2017.


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.