Svečano otkriveno spomen obilježje "Velebitskim junacima"
2017-05-12

U naselju Rizvanuša u blizini Gospića, 12 svibnja 2017, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, svečano je otkriveno spomen-obilježje „Velebitskim junacima“ u spomen na 26 hrvatskih branitelja, pripadnika specijalne policije poginulih u Domovinskom ratu na Velebitu.

Svečanom otkrivanju spomen-obilježja nazočili su visoki državni dužnosnici, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, savjetnik Predsjednice RH za branitelje Ante Deur, izaslanik Hrvatskog Sabora Darko Milinović, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić i brigadni general Siniša Jurković.
Svečanosti su prisustvovala i izaslanstva Ličko-senjske županije i Grada Gospića, Primorsko-goranske županije, članovi obitelji poginulih pripadnika Specijalne policije te prijatelji, pripadnici udruga, zatim brojni dužnosnici i pripadnici MUP-a, HV-a te mještani.
Okupljenima se prigodno obratio izaslanik udruga Specijalne policije Perica Prpić, koji se u ime šest udruga zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ovog projekta.
Ratni zapovjednik Mladen Markač naglasio je da je policija prva stala u obranu Republike Hrvatske i da su pripadnici policije dali nemjerljiv doprinos u obrani Republike Hrvatske, na čemu mu se zahvalio izaslanik Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je također naglasio da se Domovinski rat nikada zaboraviti ne smije.
„Ovih 26 poginulih policajaca bili su tijekom Domovinskog rata luč koja nam je svjetlila s Velebita jer smo znali da uz njihovu hrabrost srbočetnički agresor nikada neće zauzeti Velebit“ istaknuo je izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Darko Milinović. Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur sve prisutne je podsjetio da se upravo kroz snagu i požrtvovnost hrvatske policije gradila hrvatska vojska.
Nakon skidanja pokrova sa spomenika, koji su skinula djeca poginulih specijalaca, riječi molitve su predvodili gospićko-senjski biskup u miru msgr. Mile Bogović i kapelan policijske kapelanije „Sveti hrvatski mučenici“ Ivan Blaževac.
Potom su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.