Konvencija o društvenom poduzetništvu u Splitu
2017-11-13

Ministarstvo hrvatskih branitelja održalo je u ponedjeljak, 13. studenoga, u Splitu prvu od četiri konvencije koje se provode u okviru projekta Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije iz Domovinskog rata. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda i njegova je ukupna vrijednost 2.132.439,98 kuna, a kroz spomenute četiri konvencije te brojne edukacije i poslovno mentorstvo provodit će se 18 mjeseci.

Otvarajući I. konvenciju, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić naglasila je kako su mnogi hrvatski branitelji, nakon što su dali svoj obol u Domovinskom ratu, odlučili gospodarski graditi zemlju, ne biti teret državi već u svojim zajednicama okupiti svoje ratne prijatelje i krenuti u zajedničko poduzetništvo. „Mnogi od vas to su i uspjeli i zaista postali primjer za vrlo uspješna gospodarstva prepoznata u vašim sredinama, ali i šire. Na tom putu Ministarstvo hrvatskih branitelja nastojalo Vam je pružiti svu potporu. Zajedno smo učili, zajedno se pomagali i došla su vremena kada tu suradnju možemo dići na novu kvalitetniju razinu, kada Ministarstvo sa svojim djelatnicima i suradnicima i uz potporu iz Europskih fondova može odgovoriti na Vaša brojna pitanja, ponuditi edukaciju, poslovno mentorstvo za daljnji razvoj braniteljskog zadrugarstva i udruživanja, kao i izdašniju novčanu potporu“, istaknula je Benić.

Ministarstvo hrvatskih branitelja svjesno je značaja braniteljskog zadrugarstva i mogućnosti razvoja društvenog poduzetništva udruga iz Domovinskog rata, no isto tako je svjesno da od ideje do ostvarenja poslovnog plana branitelji nailaze na brojne poteškoće. Upravo je iz tog razloga osmišljen ovaj projekt.

„Vjerujem kakoprepreke možemo zajednički otkloniti upravo ovim projektom i korištenjem fondova Europske unije. Možete računati na našu svekoliku podršku u realizaciji vaših projekata koji će, uvjereni smo, biti na korist i vama i zajednici u kojoj živite, a slijedom toga i čitavom hrvatskom društvu. To je najbolji put da hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata ostvare svoje aktivno mjesto u hrvatskom društvu, da budu priznati kao što su bili kada su branili i stvarali hrvatsku državu“, poručila je državna tajnica Nevenka Benić.

Ovi projekti i novac namijenjen poduzetništvu svakako će pridonijeti da i oni hrvatski branitelji koji su teže zapošljivi pronađu način da pokrenu vlastitu poduzetničku ideju ili pak da postanu dio poduzetničkog tima zajedno sa svojim kolegama.

Brojne braniteljske zadruge i udruge ovom su prigodom izložile svoje proizvode i prezentirale projekte.
Konvenciju su pozdravili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, zamjenica gradonačelnika grada Splita Jelena Hrgović te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan. Preostale tri konvencije održat će u studenome i prosincu u Opatiji, Zagrebu i Osijeku.


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.