Radni sastanak u Ministarstvu hrvatskih branitelja
2018-01-10

Vać početkom godine ministar hrvatskih branitelja, gospodin Tomo Medved sazvao je sastanak na koji su pozvani predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata

Dnevni red:
1. Aktualnosti o kojima su referirali u prosincu 2017., a odnose se na Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji;
2. Aktualnosti u svezi Javnog natječaja za udruge proistekle iz Domovinskog rata;
3. Aktualna situacija u Republici Hrvatskoj.
Ad.1.
Trenutno se izrađuje donosi 18 podzakonskih akata i pravilnika kako bi se Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji implementirao u prvom kvartalu ove godine. Ministar Tomo Medved uputio je apel svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata da se uključe u izradu pravilnika jer je vrlo važno da ti dokumenti budu kvalitetno pripremljeni. Pravilnici koji se pripremaju odnose se na nezaposlene hrvatske branitelje, jednokratne financijske pomoći, procjenu preostale radne sposobnosti, osobe koje pružaju pomoć hrvatskim braniteljima, nabava i prilagodba osobnih automobila, vođenje evidencije o braniteljskim socijalno radnim zadrugama, načinu isplate svih invalidnina, vođenje evidencije i kontrole o isplaćenim namjenskim sredstvima, evidencija hrvatskih branitelja, uređenje prilaza u stambenim zgradama, ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, pravilnik o radu veteranskih centara, pravilnik o dodjeli grobnog mjesta, uredba o stambenom zbrinjavanju.
Ministarstvo hrvatskih branitelja otvoriti će područne urede i o tome je raspisalo javni natječaj za prijem u radni odnos. Na natječaj se javilo preko 2000 zainteresiranih, a razgovor će biti obavljen s 480 kandidata. Biti će uposleno oko 40 djelatnika.
U tijeku je i donošenje niza Zakona kao što su: Zakon o Fondu hrvatskih branitelja, Zakon o nestalim osobama, Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta, Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.
S Bosnom i Hercegovinom je postignut sporazum na prijedlog Ugovora za priznavanje statusa pripadnicima HVO-a.
Ad.2.
Za razliku od prošle godine, kako udruge proistekle iz Domovinskog rata ponovno ne bi došle u problem zbog kašnjenja s objavom Javnog natječaja za financiranje projekata, Ministarstvo će 17. siječnja objaviti Natječaj iz područja Psihosocijalnog osnaživanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Poboljšanje kvalitete života i Knjige i filmovi u ukupnom iznosu 4 miliona kuna. Na natječaj će se moći prijaviti Udruge koje imaju odgovarajuće Statute iz kojih je vidljivo da im je primarna djelatnost skrb o hrvatskim braniteljima i koji su usklađeni sa Zakonom o udrugama. Ministarstvo će donijeti pravilnik o raspoređivanju i kontroli namjenskog trošenja sredstava.
Alocirana su i sredstva iz EU Fondova te prethodi niz zajedničkih radnih sastanaka s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata kako Ministarstvo hrvatskih branitelja ne bi raspisalo uvjete koji ne odgovaraju braniteljskoj populaciji. Ovi projekti trajati će nekoliko godina i na njima će se moći zapošljavati osobe.
Sredstva predviđena iz EU Fondova odnose se na:
- Deinstitucionalne usluge za hrvatske branitelje oko 40 milijuna kuna (100% iznosa za radionice i treninge, dostavu lijekova, usluge čišćenja prostora, održavanje higijene i drugo)
- Društveno poduzetništvo za zadruge hrvatskih branitelja i udruge iz Domovinskog rata 24 milijuna kuna,
- Psihosocijalno osnaživanje kroz projekte putem javnog poziva od strane MHB 80 milijuna. Istraživanje trenutno provodi institut „Ivo Pilar“, a u istraživanju sudjeluju predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
- Projekti samozapošljavanja hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja te djece hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 80 milijuna kuna.

S Hrvatskim zakonom za zapošljavanje dogovorena je potpora za zapošljavanje nezaposlenog hrvatskog branitelja u iznosu 70.000,00 kuna.
Biti će otvoren veteranski centar u Osijeku (bivši hotel „Mursa“)
Objediniti će se baze podataka za potrebe funkcioniranja područnih ureda Ministarstva hrvatskih branitelja, a biti će pokrenuta i medijska kampanja za osvješćivanje o aktivnostima koje provode hrvatski branitelji kao i o mijenjanju negativne slike o hrvatskim braniteljima u dijelu javnosti.

Ad.3.
Ministarstvo hrvatskih branitelja nije se uključivalo u inicijativu koja je vodila prema prosvjedima radi situacije u Savudrijskoj vali jer je ministarstvo sastavni dio Vlade RH. Stav Vlade je poznat i jasan, a to pitanje rješavaju Ured Predsjednice RH, Vlada RH, Hrvatski sabor i ministarstva.
Udruga udovica grada Zadra pokrenula je inicijativu o odustajanju prikazivanja igranog filma pod nazivom Ministarstvo ljubavi u režiji Pave Marinkovića jer navode da se u filmu koriste negativne konotacije prema udovicama, djeci, roditeljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja te prema pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ministar Tomo Medved uputio je pismo HRT-u u kojem traži da se razmotre moguće posljedice prikazivanja navedenog igranog filma te odustane od prikazivanja najavljenog za 11. siječnja 2018. na 2. programu HTV-a.


  



Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.






Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.