SASTANAK PREDSJEDNICE RH S BRANITELJSKIM I STRADALNIČKIM UDRUGAMA IZ DOMOVINSKOG RATA
2018-02-28

Braniteljske udruge su suglasne kako je nužno nastaviti razgovore institucija Republike Hrvatske s institucijama Republike Srbije oko nestalih osoba i drugih otvorenih pitanja. Isto tako prilikom razgovora istaknuta je važnost o potrebi ukidanja spornog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji Republike Srbije. Stav je kako unatoč svim problemima treba nastaviti pregovore i drugoj strani pružiti priliku za otvaranje procesa pronalaska nestalih osoba.

„Vjerujem u uspjeh ove inicijative, jer držim da i na hrvatskoj i na srbijanskoj strani postoji dobra volja za otkrivanjem sudbina nestalih. Osobno držim kako je učinjen važan iskorak. Predstavnici udruga nestalih iz Hrvatske bili su kod srbijanskog predsjednika, a ja sam primila udruge iz Srbije. Obitelji su ponovo dobile nadu i vjeru u pronalazak najmilijih. Nas državnike to posebno obvezuje i učinit ću sve da ih ne iznevjerimo. Strašno su velike emocije, nemojmo ovu temu i učinak minorizirati i ponovo politizirati. Uspostavili smo novu vrstu dijaloga, pokušavamo izgraditi međusobno povjerenje i ja sam uvjerena da će rezultate toga najprije osjetiti obitelji nestalih. Iako smo svjesni da će na tom putu biti i neuspjeha, to nas neće obeshrabriti“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.Predsjednica Grabar-Kitarović na sastanku je predstavila povjerenika predsjednice za nestale u Domovinskom ratu gospodina Ivana Vrkića, gradonačelnika Grada Osijeka.Sastanku s predsjednicom Grabar-Kitarović nazočili su predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge „Vukovarske majke“, Udruge „Obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata“ Osijek, Udruge „Hrvatski Feniks“, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske, Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatska majka“ Vinkovci, zajednice Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije, Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih invalida I. skupine, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, HVIDRA-e RH, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Veterani zagrebačkih branitelja Vukovara, Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Generalskog zbora, Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zajednice udruga Vojne policije iz Domovinskog rata.


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.