">
Upravljanje stresom i stresnim situacijama, upravljanje emocijama i podrška razvoju samokontrole u ponašanju braniteljsko-stradalničke populacije
2019-07-04

04.07.-06.07.2019. godine u hotelu „I“ održana su niz predavanja i radionica na temu „Upravljanje stresom i stresnim situacijama, upravljanje emocijama i podrška razvoju samokontrole u ponašanju braniteljsko-stradalničke populacije“, u sklopu modula 4. specijalističke edukacije u području korisnih metoda rada s korisnicima iz braniteljsko - stradalničke populacije, unutar projekta "Jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata - faza 1."

Stres na poslu se može definirati kao niz, za pojedinca, štetnih fizioloških, psiholoških i bihevioralnih reakcija na situacije u kojima zahtjevi posla nisu u skladu s njegovim sposobnostima, mogućnostima i potrebama.
Zanimanja koja imaju veću razinu stresa u odnosu na druga su sljedeća:
 ambulantni djelatnici,
 nastavnici,
 socijalni djelatnici,
 osoblje hitne pomoći,
 zatvorski službenici,
 policija.

Bolesti koje se javljaju, a povezane su sa izloženosti stresnim stanjima: astma, reumatoidni artritis, kardiovaskularne bolesti, kronična bol, Alzheimerova bolest, neke vrste karcinoma, ubrzano biološko starenje i prerani mortalitet.

Mogući načini samopomoći sa nošenjem sa stresom su: samoopažanje vlastite izloženosti stresu, strukturiranje vremena, postavljanje granica (propitivanje realističnosti očekivanja, dopuštanje sebi odmora, mogućnost reći „ne“), samoohrabrivanje, korištenje tehnika relaksacije (šetnja, čitanje, terapija glazbom, filmom, meditacija, treninzi asertivnost).

Predavanja i radionice su održali stručnjaci - psihijatri iz Kliničkog bolničkog centra Rebro:

prof. dr. sc. Alma Mihaljević-Peleš, dr., med., specijalist psihijatar,
doc. dr. sc. Marina Šagud, dr. med., specijalist psihijatar,
prim. mr.sc. Mirta Mahnik, dr. med., specijalist psihijatar,
prim. dr. sc. Bjanka Vuksan Ćusa, dr. med., specijalist psihijatar,
doc. dr. sc. Maja Bajs Janović, dr. med., specijalist psihijatar,
doc. dr.sc. Saša Jevtović, dr. med., specijalist psihijatar, uži specijalist psihoterapije,
dr. sc. Maja Živković, dr. med., specijalist psihijatar,
doc. dr. sc. Špiro Janović, dr. med, specijalist psihijatrije.

Zahvaljujemo se svim predavačima na susretljivosti i pomoći.
Na edukaciji je sudjelovala zaposlenica Udruge.

Objavila: I.Š.P., D.D.

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u podruďż˝ju unapreďż˝enja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2020.