PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
2018-09-28

Povodom učestalih natpisa u medijima u svezi boravka Tomislava Merčepa u toplicama, UHDDR je izdala priopćenje za medije

Već danima svjedočimo natpisima i obmanama na portalima kako Tomislav Merčep služi kaznu u toplicama. To jednostavno nije točno jer Tomislav Merčep zatvorsku kaznu služi u zatvorskoj ustanovi, a u toplice je upućen radi pogoršanja zdravstvenog stanja za koju su preporuku dali liječnici, budući ustanova u kojoj izdržava kaznu ne može pružiti takvu uslugu.
Jednak je tretman i za sve ostale zatvorenike bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. O tome se ne piše tendenciozno kao kada je riječ o Tomislavu Merčepu, iako su bolnička liječenja zatvorenika svakodnevna praksa u kaznionicama. Uostalom, svjedoci smo i činjenice kako pojedini sudski postupci ne mogu započeti jer optuženici nisu zdravstveno sposobni pratiti suđenje. I zato je istina da se Tomislav Merčep nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u zatvorskoj ustanovi, a ne u toplicama kako se to pokušava prikazati hrvatskoj javnosti s ciljem pokušaja diskreditiranja hrvatskih branitelja općenito, ali i hrvatskih institucija koje rade sukladno zakonskim propisima.

Ministru Tomi Medvedu smo zahvalni što je hrvatskim braniteljima omogućio preventivni sistematski pregled kroz koji je u prošloj godini prošlo 14.575 hrvatskih branitelja, a porazna je činjenica da je po završenom sistematskom pregledu 46,5% pregledanih dobilo preporuku za provođenje dodatnih dijagnostičkih pretraga. Taj podatak nismo nigdje imali priliku vidjeti u medijima.

Hrvatski branitelji, suprotno učestalom zlonamjernom pisanju pojedinih medija, ne vrše nikakav pritisak na institucije kako bi ostvarili bilo kakvo pravo izvan zakona ili imali „povlašteni položaj“ u hrvatskom društvu, ali je naše demokratsko pravo javno iskazivati svoje mišljenje - naš počasni predsjednik UHDDR, Tomislav Merčep ima pravo na zdravstvenu skrb jednako kao i svaki drugi hrvatski branitelj i građanin Republike Hrvatske, a danas, kada pišemo ovo priopćenje, Tomislav Merčep nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u zatvorskoj ustanovi.

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.