Boranka - projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije
2018-11-08

U jesen ove godine tisuće volontera iz cijele Hrvatske uključit će se u akcije pošumljavanja područja oko Splita i Solina i na taj način obnoviti barem dio prirode i biljnog svijeta koji su uništeni prošle godine tijekom katastrofalnih požara u Dalmaciji. Organizator najveće ovakve volonterske akcije u Hrvatskoj je Savez izviđača Hrvatske, a uz Udrugu hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata partneri u organizaciji su Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatske šume i Veleposlanstvo Kanade.

Onaj tko jednom zasadi stablo, sigurno je da će se i u budućnosti bolje odnositi prema prirodi. Znaju to izviđači, a jedan od glavnih ciljeva akcije je upravo edukacija. Iz tog razloga prije i za vrijeme akcije pošumljavanja održavaju se edukativne radionice u kojima se učenike osnovnih škola educira o važnosti šuma, očuvanju prirode, protupožarnoj zaštiti i prevenciji požara.
U tijeku je provedba snažne promotivno-edukativne medijske kampanje pod nazivom BORANKA, a zamišljena je kao interaktivna kampanja s ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece i mladih o posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara.
U sklopu kampanje, od ostataka izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, izrađene su bojice – tzv. boralice. Građani se u akciju mogu uključiti na jedinstven način – korištenjem boralica sami mogu nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem web aplikacije ga smjestiti u virtualnu šumu. Za svako drvce nacrtano boralicom volonteri će na bivšim požarištima zasaditi pravu sadnicu.
Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj sadnica. Simbolički – iz spaljenog drveta nastat će novi život.
Sve informacije o Boranki dostupne su na web stranici www.boranka.hr te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.
U četvrtak, 15. studenog s početkom u 19.00 sati u klubu Botaničar, Trg Marka Marulića 6, Zagreb biti će održana izložba pod nazivom „Boranka u Botaničaru“ posvećenu najvećoj volonterskoj akciji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije u sklopu projekta „Boranka“. 15 umjetnika izložit će svoje radove koji će prikazati njihovu interpretaciju šume i života koji u njoj obitava. Izložba će biti dobrotvorno-prodajnog karaktera, a cjelokupni prihod od prodaje umjetničkih radova bit će namijenjen za daljnje akcije pošumljavanja požarišta u Dalmaciji. (dd)


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2019.