">
Trening u svrhu prevencije suicida
2019-05-02

02.05.-04.05.2019. godine u hotelu „I“ održana su niz predavanja i radionica na temu prevencije suicida u sklopu modula 2 - specijalističke edukacije u području rada sa zahtjevnim korisnicima i korisnicima na koje su rat i ratna stradanja ostavila teške posljedice. Izobrazba je dio projektnih aktivnosti EU projekta "Jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata - faza 1."

Kroz radionice i predavanja, predavači su istaknuli kako pojava suicida je prisutna u društvu tijekom svih vjekova te kako je do danas to kompleksni fenomen u svakoj životnoj dobi koji je ostao nedokučiv do danas. Postoje niz čimbenika: psihijatrijskih, psihosocijalnih i demografskih koji mogu utjecati na razvoj suicidnog ponašanja. Osoba koja izvrši suicid ostavlja svoj psihološki kostur u emocionalnom ormaru preživjelog – on preživjele osuđuje na suočavanje s mnogim negativnim osjećajima i, još više, da postanu opsjednuti mislima o vlastitoj ili mogućoj ulozi u pospješivanju čina samoubojstva ili neuspješnosti da ga spriječe. To može biti težak teret.

Predavanja i radionice su održali stručnjaci - psihijatri iz Kliničkog bolničkog centra Rebro:
prof.dr. sc. Alma Mihaljević-Peleš, dr. med., specijalist psihijatar;
doc. dr. sc. Marina Šagud, dr. med., specijalist psihijatar;
Nenad Jakšić, ,mag. psihologije;
doc. dr. sc. Špiro Janović, dr. med, specijalist psihijatrije;
prim. dr. sc. Bjanka Vuksan Ćusa, dr. med., specijalist psihijatar
dr. sc. Maja Živković dr. med., specijalist psihijatar
Suzan Kudlek Mikulić, dr. med., specijalist psihijatar;
Maja Šeparović Lisak, dr. med, specijalist psihijatar.


Zahvaljujemo se svim predavačima na susretljivosti i pristupačnosti.

Na edukaciji je sudjelovala zaposlenica Udruge.

Objavila: I.Š.P., D.D.


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u podruďż˝ju unapreďż˝enja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2020.