">
Posvetilo u Budaevu 2019.
2019-09-25

U subotu, 21.rujna 2019. Budaevo je proslavilo obljetnicu posvete upne crkve bl. Alojzija Stepinca kao i Dan mjesta. Organizaciju ovog velikog dogaaja potpisuju Mjesni odbor Budaevo, upa bl. Alojzija Stepinca Budaevo, KUD Posavina Budaevo te sve budaevske udruge koje su dale vlastiti doprinos ovom velikom danu. Proslava najznaajnijih datuma za ovo prigradsko naselje zapoela je u ranim jutarnjim satima doekom gostiju, predstavnika braniteljskih udruga iz Varadina, Stupnika, Svete Nedelje, Novske, Martinske Vesi, Gline, Siska, Komareva i Topolovca. Njihovi domain bili su branitelji iz Budaeva, lanovi UHDDR - a.

Po dolasku, goste su upoznali sa samim mjestom, svojom udrugom i radom iste. Nakon kraeg druenja ispred drutvenog doma Budaevo, branitelji su se uputili na prostor ispred crkve bl Alojzija Stepinca kako bi sudjelovali u sveanoj procesiji i misnom slavlju.
Sveana procesija obogaena Stepinevom bistom te slikom Gospe alosne, kao i mnotvom zastava sudionika krenula je centrom mjesta. U njoj su sudjelovali gosti, predstavnici svih budaevskih udruga u svojim odorama te prekrasne posavske narodne nonje. Bili su tu vatrogasci, nogometai, predstavnici folklora, ribolovne udruge, umirovljenici, branitelji i oni najmlai.

Sveano misno slavlje u upnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca predvodio je sisaki biskup Vlado Koi. Vano je naglasiti kako su se vjernici za ovaj blagdan pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio upni supsidijar vl. Mario Stjepan iki.
Nakon svete mise, program proslave nastavljen je ispred drutvenog doma u Budaevu. lanovi DVD – a Budaevo, uz pomo i potporu JVP Sisak, pripremili su i prikazali vjebu evakuacije koja je popraena uz puno interesa svih prisutnih.
Svoj doprinos slavlju dale su i lanice Plesne skupine Star Dance, maoretkinje, koje su izvele nekoliko plesnih koreografija na prostoru ispred crkve, na opu radost svih okupljenih. Druenje uz domjenak i glazbu domaih sviraa nastavljeno je do ranih poslijepodnevnih sati.
U poslijepodnevnom dijelu programa Budaevom se orila pjesma uz zvuke tambura, a bogatstvo narodnih nonji, to neprocjenjivo blago posavskoga kraja, ali i onih koji su pristigli iz raznih dijelova nae domovine, uinilo je da Budaevo oivi i zablista na sasvim poseban nain.
Ve od 16 sati na prostor Trga Marijana okevia pristigli su KUD – ovi te branitelji koji su se vratili s obilaska prve crte bojinice koju su, zajedno s domainima obilazili od prijepodneva. Nakon prijepodnevnog slavlja u Budaevu, najprije su obili posljednje poivalite pokojnih Marijana okevia i Kreimira Brajdia na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku. Potom su obili prvu crtu bojinice u Komarevu, Sunji, Kostajnici i na ukur brdu.
Uz pjesmu i zajednitvo koje se osjealo na svakom koraku u Budaevu, svi sudionici Veeri folklora, gosti iz braniteljskih udruga i domaini uputili su se u crkvu gdje ih je pozdravio i blagoslovio domai upnik, vl. Kreimir Buli. Crkvu je ispunilo arenilo nonji i zastava, a njezinom unutranjou odzvanjala je pjesma „Rajska djevo, kraljice Hrvata".
Prekrasna kolona se potom uputila do spomenika poginulim i preminulim budaevskim braniteljima gdje su poloeni vijenci, upaljene svijee i odrana zajednika molitva za nae heroje – hrvatske branitelje.
Veer folklora zapoela je u 18 sati. U njoj su se budaevskoj publici predstavili ovi izvoai: Vokalni ansambl L.I.P.E., Folklorni ansambl „Petrinjica", KUD „Husain" Husain, KUD „Glinska tamburica", Lika izvorna skupina „Pljeevica" Zagreb, KUD „Hrvatsko srce" Odra – abno te KUD „Graniar" iz Cvitkovia. Svi koji su prisustvovali toj veeri, sloit e se da je program svojom kvalitetom i raznovrsnou mogao parirati bilo kojoj manifestaciji folklorne tematike na svim razinama. Gotovo dva sata programa publika je pljeskala dajui na taj nain potporu svim sudionicima i izraavajui svoje oduevljenje nastupima.
Program proslave nastavljen je zajednikim druenjem uz pjesmu i ples do kasnih veernjih sati.

Objavio: D.D.


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u podru�ju unapre�enja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Krievci 23.6., Katela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se ve jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnokolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata meu djecom kojoj je zajednika stvarnost da su njihove majke i oevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj ive. Na susretima e upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono to su njihovi roditelji stvorili ali i nauiti cijeniti i potivati jedni druge kroz upoznavanje i druenje. Ovi susreti odravaju se tradicionalno, a elja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjeaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u ivotu te im pomau izai na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni injenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2020.