">
Posvetilo u Budaševu 2019.
2019-09-25

U subotu, 21.rujna 2019. Budaševo je proslavilo obljetnicu posvete župne crkve bl. Alojzija Stepinca kao i Dan mjesta. Organizaciju ovog velikog događaja potpisuju Mjesni odbor Budaševo, župa bl. Alojzija Stepinca Budaševo, KUD Posavina Budaševo te sve budaševske udruge koje su dale vlastiti doprinos ovom velikom danu. Proslava najznačajnijih datuma za ovo prigradsko naselje započela je u ranim jutarnjim satima dočekom gostiju, predstavnika braniteljskih udruga iz Varaždina, Stupnika, Svete Nedelje, Novske, Martinske Vesi, Gline, Siska, Komareva i Topolovca. Njihovi domaćin bili su branitelji iz Budaševa, članovi UHDDR - a.

Po dolasku, goste su upoznali sa samim mjestom, svojom udrugom i radom iste. Nakon kraćeg druženja ispred društvenog doma Budaševo, branitelji su se uputili na prostor ispred crkve bl Alojzija Stepinca kako bi sudjelovali u svečanoj procesiji i misnom slavlju.
Svečana procesija obogaćena Stepinčevom bistom te slikom Gospe žalosne, kao i mnoštvom zastava sudionika krenula je centrom mjesta. U njoj su sudjelovali gosti, predstavnici svih budaševskih udruga u svojim odorama te prekrasne posavske narodne nošnje. Bili su tu vatrogasci, nogometaši, predstavnici folklora, ribolovne udruge, umirovljenici, branitelji i oni najmlađi.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Važno je naglasiti kako su se vjernici za ovaj blagdan pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio župni supsidijar vlč. Mario Stjepan Šikić.
Nakon svete mise, program proslave nastavljen je ispred društvenog doma u Budaševu. Članovi DVD – a Budaševo, uz pomoć i potporu JVP Sisak, pripremili su i prikazali vježbu evakuacije koja je popraćena uz puno interesa svih prisutnih.
Svoj doprinos slavlju dale su i članice Plesne skupine Star Dance, mažoretkinje, koje su izvele nekoliko plesnih koreografija na prostoru ispred crkve, na opću radost svih okupljenih. Druženje uz domjenak i glazbu domaćih svirača nastavljeno je do ranih poslijepodnevnih sati.
U poslijepodnevnom dijelu programa Budaševom se orila pjesma uz zvuke tambura, a bogatstvo narodnih nošnji, to neprocjenjivo blago posavskoga kraja, ali i onih koji su pristigli iz raznih dijelova naše domovine, učinilo je da Budaševo oživi i zablista na sasvim poseban način.
Već od 16 sati na prostor Trga Marijana Šokčevića pristigli su KUD – ovi te branitelji koji su se vratili s obilaska prve crte bojišnice koju su, zajedno s domaćinima obilazili od prijepodneva. Nakon prijepodnevnog slavlja u Budaševu, najprije su obišli posljednje počivalište pokojnih Marijana Šokčevića i Krešimira Brajdića na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku. Potom su obišli prvu crtu bojišnice u Komarevu, Sunji, Kostajnici i na Čukur brdu.
Uz pjesmu i zajedništvo koje se osjećalo na svakom koraku u Budaševu, svi sudionici Večeri folklora, gosti iz braniteljskih udruga i domaćini uputili su se u crkvu gdje ih je pozdravio i blagoslovio domaći župnik, vlč. Krešimir Bulić. Crkvu je ispunilo šarenilo nošnji i zastava, a njezinom unutrašnjošću odzvanjala je pjesma „Rajska djevo, kraljice Hrvata".
Prekrasna kolona se potom uputila do spomenika poginulim i preminulim budaševskim braniteljima gdje su položeni vijenci, upaljene svijeće i održana zajednička molitva za naše heroje – hrvatske branitelje.
Večer folklora započela je u 18 sati. U njoj su se budaševskoj publici predstavili ovi izvođači: Vokalni ansambl L.I.P.E., Folklorni ansambl „Petrinjčica", KUD „Husain" Husain, KUD „Glinska tamburica", Lička izvorna skupina „Plješevica" Zagreb, KUD „Hrvatsko srce" Odra – Žabno te KUD „Graničar" iz Cvitkovića. Svi koji su prisustvovali toj večeri, složit će se da je program svojom kvalitetom i raznovrsnošću mogao parirati bilo kojoj manifestaciji folklorne tematike na svim razinama. Gotovo dva sata programa publika je pljeskala dajući na taj način potporu svim sudionicima i izražavajući svoje oduševljenje nastupima.
Program proslave nastavljen je zajedničkim druženjem uz pjesmu i ples do kasnih večernjih sati.

Objavio: D.D.


  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je je Centar znanja za društveni razvoj u podruďż˝ju unapreďż˝enja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom


SUSRETI DJECE HRVATSKIH BRANITELJA 2012.
Sveta Nedelja 19.6., Donji Miholjac 21.6., Križevci 23.6., Kaštela 25.6., 19.06.2012

Kratki opis:
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već jedanaestu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
Slavenskog 9
10110 Zagreb
tel: 01/6195 303
fax: 01/6195 302
OIB: 31232012833
žiro račun: IBAN HR0723600001101351339

Sva prava pridržana © UHDDR 1993-2020.